Skagen – Danmarks nordligste by

Medmindre man medregner hele kongeriget Danmark, så er Skagen Danmarks nordligste by. Byen er en sand magnet for turister, og har man besøgt Skagen om sommeren, er det ikke svært at se hvorfor. Det er særligt sommeren i Skagen der er berygtet, navnligt uge 29, men byen og området kan også være fantastisk på alle andre tider af året.

De tre største oplevelser omkring Skagen er som følger:

  • Grenen
  • Råbjerg Mile
  • Den Tilsandede Kirke

Af naturområder finder man omkring Skagen Grenen og Råbjerg Mile, der byder på storslået natur, der på én gang er både barsk og smuk. Ved Grenen kan du blandt andet opleve det helt unikke naturfænomen, hvor vandet fra hhv. Skagerrak og Kattegat mødes, hvilket skaber et visuelt skel i havet, der må siges at være beundringsværdigt. Man ser nemmest dette ved at tage ”kålormen”, en traktor med vedhæng, der i pendulfart fragter folk frem og tilbage fra Danmarks nordligste spids.

I Råbjerg Mile kan du få slidt vandreskoene godt og gevaldigt tynde, så det nærmest kræver en kassekredit at reparere dem. Der er tale om Danmarks største vandreklit, og går fra 0 til 40 m, og fylder ca. 1 x 1 km. Særligt udsigten fra klittens højeste punkt er anbefalelsesværdigt. Tag dig dog i agt, for kviksand kan forekomme i området.

Hvis barsk natur ikke lige er dig, så er der i stedet Sct. Laurentii Kirke, også kaldet Den Tilsandede Kirke. En legendarisk kirke, der dog måtte bukke under for sandflugten i 1700-tallet, og som derfor officielt har været lukket siden 1795. Den er i dag et museum, hvor der bl.a. hver sommer er friluftsgudstjenester, og det er desuden muligt at komme op i kirketårnet året rundt.

Med andre ord har Skagen masser at byde på for enhver, men hvor skal man bo?

Grenen strandcamping

Grenen strandcamping

For at opleve naturen tæt på, er det oplagt at tage på strandcamping. Den mulighed er der bl.a. ved Grenen, hvor man kan campere utrolig tæt på vandet, og stranden er således vitterligt kun et stenkast væk. Man kan her nyde godt af den danske sommer fra sin bedste side, men selv hvis vejret ikke skulle være med en, så er der heldigvis andet at foretage sig, da Skagen heller ikke ligger synderligt langt væk. Det er desuden billigt sammenlignet med eksempelvis hoteller, og har du ikke en campingvogn, er det heldigvis også muligt at leje hytter til en ganske fornuftig pris. Hvadenten I er to, tre, fire eller seks, så er strandcamping en stensikker løsning for tæt social hygge med både familie og venner. Særligt hvis du bestiller i god tid, kan du få en fordelagtig pris. Priserne er naturligvis også noget højere i sommermånederne (blandt andet uge 29, hvor turister fra hele verden, og ikke mindst Danmark, stimler til Skagen), så det er værd at tage i betragtning, hvis du har mulighed for at holde ferie på et andet tidspunkt i stedet.

Hvad kan en turist købe med penge fra banken i Skagen?

Har du optaget kredit hos din bank, er der mange ting du har mulighed for at købe i Skagen. Det kan f.eks. være smykker fra Skagenrosen ure fra mærket Skagen eller måske frisk fisk til aftenbordet fra et af de mange fiskehuse. Derudover er der også et sandt hav af spisesteder i de omkringliggende byer, såsom Hjørring, Sæby og Frederikshavn, hvor du kan prøve alt fra fransk bistro til japansk sushi.

Der er dermed ikke grænser for, hvad man som turist kan købe – undersøg dog eks. gerne spisemulighederne inden, da det er nemt at lade sig lokke i sommertiden af de udendørs caféborde og den gode stemning. Maden er dog ikke nødvendigvis derefter, og prisen kan være skyhøj. Google Maps og TripAdvisor bør kunne styre en uden om de værste steder.